maxresdefault

Corala „Mitropolit Dosoftei” a seminarului cu acelaşi nume din Suceava şi-a început activitatea odată cu înfiinţarea instituţiei noastre de învăţământ în anul 1992. Primii paşi au fost timizi dar clari, primele concerte fiind cele de colinde ca mai apoi repertoriul coralei să se îmbogăţească şi cu piese muzicale pascale. În primii ani s-a cântat pe trei voci, pe alocuri adăugându-se şi câteva note la bas.

Până în anul 2003 la pupitrul dirijoral al seminarului s-au succedat pe rând  preoţi profesori sârguincioşi şi talentaţi din care enumerăm pe Buta Dragoş şi vrednicul de pomenire Lăzăreanu Alexandru, care cu toate cu nu aveau studii muzicale de specialitate au reuşit să construiască o valoroasă formaţie corală ale cărei performanţe au trecut graniţele judeţului.  Menţionăm doar câştigarea trofeului în anul 2002 la Concursul Naţional de Muzică Religioasă „Buna Vestire” Fundu Moldovei.

În anul 2003 la seminarul teologic din Suceava ajunge ca titular pe catedra de Educaţie Muzucală şi Cor preotul profesor Lucian Tablan Popescu, care a continuat cu succes tradiţia moştenită de la predecesorii săi.

În anul 2003, la Iaşi, corala seminarului sucevean a obţinut premiul II la Concursul Coral „Cântaţi Domnului!” organizat de Mitropolia Moldovei şi Sucevei, la concurs participând 7 formaţii vocale de la toate seminariile din mitropolie.

În anul 2005 corala a participat la Olimpiada Naţională Corală – Etapa Zonală care a avut loc la Vaslui câştigând şi aici locul II.  În accelaşi an s-a obţinut premiul I la categoria Coruri Şcolare din cadrul Festivalulul Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” Fundu Moldovei.

Anul 2009 a adus iarăşi premiul I la categoria Licee cu profil muzical din cadrul Festivalului Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” Fundu Moldovei.

În anul 2010 am câştigat din nou premiul I la categoria Licee cu profil muzical din cadrul Festivalului Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” Fundu Moldovei.

Anul 2011 a adus încă odată recunoaşterea la Festivalulul Coral de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” Fundu Moldovei câştigând din nou premiul I la categoria Licee cu profil muzical, anul încheindu-se cu încă un Premiul Special al juriului la Festivalul datinilor şi obiceiurilor.

În anul 2013 Corala „Mitropolit Dosoftei” a seminarului nostru a câştigat din nou trofeul Festivalului-Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” Fundu Moldovei.

Anul 2015 aduce cu el multe performanţe naţionale dar mai ales internaţionale astfel: Premiul I la Olimpiada Naţională Corală – Etapa Zonală care a avut loc la Vaslui şi Diploma de Aur la European Choir Games (Olimpiada Internaţională Corală), la categoria Youth Choirs of Equal Voices, care a fost organizată la Magdeburg în Germania.

În anul 2017 corala seminarului a reuşit obţinerea urmatoarelor premii: Trofeul în cadrul Festivalului-Concurs „O, ce veste minunată!” care s-a desfăşurat la Botoşani, Premiul II la Olimpiada Naţională Corală – Etapa Zonală care a avut loc tot la Botoşani şi Diplomă de argint la KALAMATA International Choir Competition.

În anul 2018 pentru activitatea extraordinară desfăşurată dea lungul timpului, corala a primit Diploma şi Medalia Centenară din partea Primariei Municipiului Suceava.

În anul 2019 corala a participat la toate fazele Olimpiadei Naţionale Corale obţinând Premiul I la Olimpiada Naţională Corală – Etapa Zonală care a avut loc la Focşani-Vrancea şi Premiul III la Faza Naţională de la Câmpulung-Muscel. Mai apoi am câştigat Marele Trofeul al Festivalului – Floarea Speranţei de la Ilişeşti-Suceava. Anul s-a încheiat în glorie coralei fiindui conferită de către Primăria Municipiului Suceava, DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru performanţele obţinute.  

Anul 2020 a adus o altă performanţă internaţională câştigând Premiul I la Concursul Coral Internaţional de Muzică Religioasă Ortodoxă „Kolujnikii Blagovest” din Grodno – Belarus, unde corala a concurat cu seminarii foarte puternice din Kiev, Grodno şi Moscova.

Pe lângă toate aceste premii formaţia corală a participat an de an la foarte multe simpozioane naţionale şi internaţionale, concerte de crăciun şi pascale, festivaluri şi concerte caritabile.

pr. prof. Lucian – Ionuț Tablan – Popescu