GPN Nr. 5 Suceava

Prezentare

 

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” a fost înființat în anul 1991 cu binecuvântarea și prin osteneala Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și a funcționat în vecinătatea Mănăstiri Sfântul Ioan cel Nou, în orașul Suceava, pe strada Ion Vodă Viteazul, nr.2, până în ianuarie 2015, când într-un incendiu clădirea școlii a fost mistuită în întregime.

 

 

Prin mila lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înțeleși și sprijiniți de autoritățile locale și nu în ultimul rând de Inspectoratul Școlar Suceava și de mulți binevoitori am reușit să reorganizăm activitatea instructiv-educativă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, în spațiile oferite de Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava.

Am pierdut o clădire, pe care sperăm să o reconstruim cât mai curând, dar am rămas aceeași, profesori și elevi, călăuziți de Sfinții noștri apropiați, de Sfântul Ioan cel Nou și de Sfântul Dosoftei al Moldovei și purtând în suflet același îndemn al Mântuitorului: Lăsați copiii să vină la Mine, mesaj pe care nici focul care a mistuit totul, topind chiar și obiectele de metal, nu l-a putut șterge.

 

 

 

 

 

Anul trecut a fost unul pozitiv din punct de vedere al reușitelor școlare. Am avut elevi dornici de a se înscrie spre a urma cursurile seminarului teologic și un procent de promovabilitate îmbucurător la examenul de bacalaureat național. După cele două sesiuni ale acestui examen, 39 din cei 40 de elevi seminariști absolvenți, l-au promovat. Am avut olimpici la nivel național,  am întâmpinat neajunsuri, dar am primit și aprecieri. Nădăjduim că vom reuși să-i pregătim și anul acesta pe elevi pentru examenele de final, pentru examenul de bacalaureat și pentru cel de atestare a competențelor profesionale. Nădăjduim că vom reuși să organizăm examenul de admitere pentru o nouă generație de elevi, nădăjduim că vom reuși să mergem înainte.

Suntem „lipsiți, dar nu deznădăjduiți” (II Corinteni 4, 8), dacă ne este îngăduit să folosim cuvântul Sfântului Apostol Pavel și parcă mai mult decât oricând, acum punem la suflet cuvintele Sântului Ioan Gură de Aur, care spunea că „dacă ne vom da silința, atât cât o avem, atunci și Dumnezeu ne va adăuga harul Său și astfel vom fi biruitori în toate necazurile ce ar veni asupra noastră” (Cuvântul al VI-lea la Sfântul Apostol Pavel, în vol. Predici la sărbătorile împărătești și cuvântări de laudă la sfinți, traducere D. Fecioru, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2002, p. 266) și că „necazurile pe care le avem ne pot duce la mai mare slavă și cinste”(La cuvântul apostolic ce spune<<Dar nu numai atât , ci ne lăudăm și în necazuri, știind că necazul aduce răbdare…>>, în vol. Despre schimbarea numelor. Despre răbdare. Despre milostenie. Despre tăria credinței. Despre propovăduirea Evangheliei și alte omilii, trad. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2006, p. 90).

De aceea, profesori, elevi și apropiați ai școlii noastre, care ne-au ajutat mai mult decât ne așteptam, ne dăm silința să mergem mai departe. Suntem o școală cu profil unic în județ, în care încercăm să oferim repere tinerilor, într-o lume care îi dorește din ce în ce mai mult dezorientați și deznădăjduiți și parcă reușește din ce în ce mai mult și va mai reuși poate, mai ales prin încercarea de a îndepărta religia din viața tinerilor, aflați cred la cea mai dificilă vârstă a vieții lor. Nu reușim întotdeauna să formăm caractere ireproșabile, dar ne mulțumim cu gândul că le-am spus tinerilor ce trebuie să facă și că la vremea cuvenită vor ști măcar cum trebuie să acționeze.

 

 

DSC_6197_crop.JPG

Arhid. prof. dr. Hrișcă Bogdan – Mihai